Svenska resmål

Resmål Lysekil: Spansk tapasbar

I kyliga januari med snötäcke på marken känns resan till södra Spanien avlägsen. Men vi hittar ett alternativ med tapas som milhojas med chevre, calamares frites, sashimi de salmon hos Luna cafe i en rondell utanför Lysekil! Något så udda som en bodega med egen vingård och 5 000 vinplantor som just nu sover sin vintersömn.

Bra substitut för Spanienresa!

Det är utsökt gott, konstaterar vi, liksom paret vid bordet bredvid. Joakim Wernersson har tagit med hustru Helena Elisson på överraskningsäventyr på deras tioåriga bröllopsdag.

Helena och Joakim firar tio-årig bröllopsdag!

Historien bakom tapasbaren är smått osannolik. Ägaren, spanjoren Javier Amador berättar och bjuder sen med oss på provsmakning i det lilla rummet bakom restaurangen, där vinet mognar. Vi får smaka lite rosé och lite vitt, det är gott, friskt och syrligt. Druvorna som passar här på Europas nordligaste vingård är Pinot-Noir och Solaris.

Det började med att spanske Javier och svenska Anette träffades på Teneriffa 1996. Efter några år och med bl a en jordenruntresa i bagaget kom paret till Sverige, till Göteborg. Men de sökte sig till Lysekil, Anettes hemtrakter.

Och där, i rondellen vid infarten, har de nu skapat sin bodega med vinodling och stor trädgård, perfekt för uteservering. På sommaren!

Vi som kommer i januari får ändå en känsla av Spanien. Många är tapasbarerna vi besökt i Spanien intill en väg, intill en rondell. Placeringen känns sannerligen inte svensk. Det är spanska som gäller i lokalen, både kock, servitör och ägare kommer därifrån. Men Javier är flerspråkig – talar 5-6 språk!

Smakerna är utsökta. Vi beställer gambas pil-pil (vitlöksstekta räkor), chistorras (vinstekta färska kryddiga korvar), patats con aioli (friterad potatis med vitlöksmayo) och Queso de cabra horneado (ugnsbakad chevre med mango chutney och chorizo). Till det vitlöksbröd, förstås.

Ugnsbakad chevre med mango chutney och chorizo.
Vitlöksstekta räkor med drag i!
Vinstekta, kryddiga korvar.

Som företagare verkar de ha hittat den perfekta kombon, Javier och Anette. Båda entreprenörer ut i fingerspetsarna. Han lagar maten och yrket sommelier är en bra gund för att våra satsa på vinodling. Anette med näsa för marknadsföring. Trots att de nu har separata liv privat, fortsätter de företagandet ihop. De driver också sen några år tillbaka Grand Hotell i Lysekil och en restaurant i Grenada i Spanien.

Coronapandemin har naturligtvis varit tuff för verksamheten, men tills sommaren hoppas Javier att det åter blir fullt i trädgården med bröllopssällskap, vinprovningar, matlagninskurser och glada människor.

Så vi tänker allt komma tillbaka…

Du kanske också gillar…