Svenska resmål, Om oss

Resa: Taktfast dunk på Inlandsbanan

Mora är en bra startpunkt för oss som kommer söderifrån, även om de flesta skidåkare ser Mora som ändhållplats!

Vi ska till sonen i Svenstavik, tänker kliva av i Åsarna. Men flera av våra medresenärer åker hela vägen upp till Gällivare, med fina stopp i Arvidsjaur och Jokkmokk. Och sen tillbaka igen! Men det får bli en annan gång.

Inlandsbanan går mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr, totalt en sträcka av 1 288 kilometer.

Numera talar man i första hand om sträckan Mora–Gällivare. På en del av de södra sträckorna har trafiken lagts ned, men spåren ligger kvar, så där förekommer en del dressincykling. Sträckan Kristinehamn–Nykroppa har rustats upp och ingår som en normal del av Trafikverkets nät.

Grundtanken med Inlandsbanan var en inre stambana för att stärka näringslivet i norra och mellersta Sveries inland. Men eftersom det visade sig att banan hade en så låg teknisk standard så den kunde aldrig överta stambanans trafik. Framgångarna under 1800-talet med att skapa industri i glesbefolkade områden i södra Sverige upprepades inte här. Avstånden var för långa för att ha annan industri än sådan som baserades på lokala råvaror.

Under årens lopp kom sedan person- och godstrafiken att minska successivt. Avregleringen av järnvägstrafiken i början av 1990-talet gjorde att ett tiotal kommuner längs banan kunde gå samman och överta den då nedläggningshotade Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare från Banverket. Bolaget ägs idag av de femton kommunerna längs Inlandsbanan.

Det är hemtrevligt och familjärt. Tågvärden berättar om landskapet och sevärdheter och att vi ska hålla ögonen öppna om vi vill se älg eller ren.

Och visst får jag gå fram till lokföraren. Han har kört här i många år nu och berättar att utsikten från fönstret beror på hur mycket sly man hunnit avverka.

Det finns över 250 järnvägsbroar längs med Inlandsbanan. Banan går särskilt i norr genom terräng som genomkorsas av stora älvar och andra större vattendrag. Banan har två stycken kombibroar, dvs broar med gemensam trafikbana för både bil- och tågtrafik. Den ena i Sveg som går över Ljusnan och den andra , Piteälvsbron, norr om Moskosel i Arvidsjaur.

Inlandsbanans enda tunnel är ca 50 meter lång och finns ca 1,5 kilometer sydost om Jokkmokks station.

Strax norr om Orsa passerar vi det mäktiga Storstupet när tåget kör över den 35 m höga bron över Ämån. Den mellersta delen av vattendraget är en djup kanjondal som skapades under den senaste istidens avsmältningsskede. Kanjonens bergsväggar består av röd sandsten, rödbrun porfyr och gråsvart diabas och skiftar i olika nyanser. Bron uppfördes 1902 av Axel Björkman

När vi närmar oss Fågelsjö påstår tågvärden att här finns Sveriges absolut bästa kanelbullar. Så passande då att vi gör ett kaffestopp i Fågelsjö, så alla kan sträcka på benen och få lite frisk luften innan tåget dunkar vidare på Inlandsbanan.

Du kanske också gillar…